Att fixa hjälp till barnet med en massa svårigheter skulle kräva ett ytterligare heltidsjobb.

För ett par månader sedan ringde jag och frågade om utsikterna för utredning. Vi har hamnat i kläm efter ”omorganisation” (=snålande) inom psykiatrivården för barn i vårt landsting, så vi fick besked om att utredning kommer att dröja.

Vi gjorde då lite efterforskningar om det är möjligt att få remiss till en privat vårdgivare, då tiden för vårdgarantin har överskridits många gånger. Mannen hittade ett privat alternativ i huvudstaden som faktiskt hade avtal med vårt landsting, och beskedet därifrån var att vi kunde få en utredning rapido om vi bara fick en remiss. Vi skulle behöva åka dit väldigt mycket under en period, men sedan skulle han vara färdigutredd och få den hjälp han behöver.

Jag har haft en hel del kontakt med BUP och NEP via jobbet, och jag kontaktade dem i detta ärende, och det visar sig att ingen bara kan skriva ut en remiss, utan det är verksamhetschefen som måste godkänna en sådan. Det är samma verksamhetschef som fått igenom de omorganisationer som satt oss i denna sits, och naturligtvis nekar han oss remiss, eftersom han är en SNÅL JÄVEL.

Ett tag senare pratar jag med elevhälsoteamet på sonens skola, och de tipsade om en annan utväg – en annan länsmottagning som ger vård inom vårdgarantitiden. Jag kontaktar dem och får en supertrevlig och engagerad BUPsköterska i örat. Hon är förfärad över hur vi avfärdats och får vänta och vill verkligen hjälpa oss, men nya regler sätter stopp för det. Hon menar dessutom att nekandet till remiss är mot lagen. Hon kontaktar sin verksamhetschef, som ringer upp med ett negativt besked – vi kan inte få hjälp där heller.

Nästas drag – jag ska se om inte skolan ändå kan hjälpa till med utredning. Vi har gjort det själva på mitt jobb, när vi ser att ungdomarna far illa av att behöva vänta så länge på hjälp. Vi ska också undersöka om det finns någon som kan reda ut det här med vårdgarantin i vårt landsting, som kan se till att vi får remiss trots allt. Vi har också pratat med familjeläkarmottagningen, som han sagt att de skulle kunna skicka en remiss, men att det kan vara svårt att få ut journalerna. Avtalet med den privata vårdgivaren har hunnit gå ut, men verksamhetschefen har sagt att en förlängning väntas.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s